• Novinky

        • Den Země 2024
          • Den Země 2024

            27. 4. 2024

            Oslava Dne Země ve škole proběhla v duchu péče o celý školní areál, plnění úkolů na stanovištích, a také sledování výukového programu, vážícího se k životnímu prostředí, přírodě, v mobilním planetáriu. Mobilní planetária přijela rovnou tři, aby se dostalo na všechny třídy.

            Pod rukama dětí, pedagogů, pánů školníků, se prostředí kolem školních budov měnilo hodinu od hodiny ke krásnějšímu – byly osazeny truhlíky na oknech jídelny a u jazykové učebny, zaseta nová tráva, upravena hmatová cestička v MŠ, vysázeny bylinky a jahody na záhony i do vyvýšeného záhonu v MŠ, postaven nový skleník, obnovena hmyzová loučka a upraven kruh na nádvoří kolem lípy. Nejmenší žáčci zasadili také květiny, bylinky a keře před kontejnerovou budovou, vytrhali plevel z trávníku.

            Stanoviště připravili naši šikovní deváťáci pod vedením paní učitelky Lorencové. Všem se stanoviště moc líbila a užili si spoustu legrace, ale také museli prokázat své znalosti o životním prostředí.

            Celé dopoledne bylo pěkné i přes chladné počasí (které nám paní kuchařky pomáhaly překonat teplým čajem) a poděkování si zaslouží všichni, kteří se na péči o prostředí ve škole s radostí podíleli.

        • Noc s Andersenem
          • Noc s Andersenem

            27. 4. 2024

            V pátek 22. března proběhla v naší škole již tradičně Noc s Andersenem. V rámci úvodní vědomostně sportovní hry se propojili žáci 1. a 2. stupně, když dobrovolníci z 8.A a 9.A z větší části hru pro své mladší spolužáky připravili. Po rozchodu do tříd přišly pak do historické budovy dětem předčítat paní knihovnice, do kontejnerové budovy opět žáci druhého stupně. Vše proběhlo ve velmi dobré náladě. Zejména nejmenší děti se v sobotu ráno při vítání s rodiči netajily nadšením, prý lepší noc ještě v životě nezažily! Díky patří všem paním učitelkám, paním knihovnicím a žákům 8.A a 9.A!

        • Hurá na vitamíny!
          • Hurá na vitamíny!

            24. 4. 2024

            Naše školní jídelna myslí pečlivě na naše zdraví, a tak, aby dětem i zaměstnancům zpestřila jídelníček a doplnila obědy o vitamíny, pořídila salátový bar. V salátovém baru je dvakrát až třikrát týdně k dispozici výběr čerstvé zeleniny, míchaných salátů nebo ovoce a ovocných salátů. Největší úspěch zatím měla vařená kukuřice se solí a máslem. Na výjimečné dny, například den dětí, salátový bar pak paní kuchařky využijí k přípravě překvapení.

        • Robotická soutěž VEX IQ
          • Robotická soutěž VEX IQ

            24. 4. 2024

            V Praze dne 2. 4. 2024 jsme se zúčastnili v DDM (středisko techniků) regionální robotické soutěže VEX IQ. Náš tým se skládal ze žáků různých tříd (5., 7. a 8. třída). Ze soutěže jsme si přivezli trofej. Jsme nadšeni, jelikož jsme se robotické soutěže zúčastnili poprvé a soutěžili proti zkušeným týmům. Byla nám zde nabídnuta další soutěž tohoto typu, které bychom se rádi zúčastnili. Tuto zkušenost bychom doporučili i ostatním žákům, protože to je nezapomenutelný zážitek.

                                    žáci Kristýna Plocková, František Ostrejš

        • Za hezčí Slivenec a Holyni
          • Za hezčí Slivenec a Holyni

            23. 4. 2024

            Dne 5. 4. proběhl úklid Slivence a Holyně, v rámci akce Ukliďme Česko.

            Žáci všech tříd s třídními učiteli nasadili rukavice, vzali pytle a mapy a vydali se, kromě devátých tříd, které čistily školní jezírko a připravovali stavbu skleníku, na trasy mezi domy, do parků, k obecní louce na sběr odpadků. Na některých trasách jich opravdu nebylo málo. Pytle s odpadky pak nechávali na viditelných místech odkud je vyzvedli zaměstnanci MÚ. 

            Staráme se o čistotu prostředí kolem  nás a věříme, že kdo uklízel, neznečistí, a u dětí to platí dvojnásob.

        • Virtuální prohlídka školy
          • Virtuální prohlídka školy

            23. 4. 2024

            Milí rodiče a přátelé slivenecké školy,

            ve virtuální prohlídce můžete vidět většinu prostor naší školy i s novou, ve školním roce 2023/2024 otevřenou, "kontejnerovou" budovou, kde sídlí 1. - 3. třídy.  Můžete se podívat do odborných učeben - přírodovědné, polytechnické i jazykové. Ve virtuální prohlídce prozatím nenajdete historickou budovu školy, kde sídlí třídy 1. stupně. Bude přidána později. 

            Výuka může probíhat i ve venkovních prostorách, a to v zelené učebně nacházející se v atriu mezi budovami pavilonů A a B.  Na atrium navazuje terasa i prostorná aula, ve které se pořádají společenské akce, besídky, koncerty. Žáci velmi rádi, v teplejším počasí, obsadí nejen k výuce i altánky na krásné školní zahradě. Najdete tu také sportovní hřiště, dětské hřiště a lanové centrum. 

            Na budovu základní školy navazuje prostorná zahrada a budova mateřské školky, která má čtyři školkové třídy.  Již druhým rokem je v provozu také odloučené pracoviště MŠ Frančíkova s dvěma třídami, které mohou navštěvovat nejmladší školkové děti a děti netříleté. Tu však ve virtuální prohlídce nenajdete, ale ve dnech otevřených dveří je možné školku navšítívit osobně.

            Vyučování začíná v 8:00 hodin ráno. Během dopoledne máme dvě delší přestávky v délce 20 minut, jedna je „svačinová“ a druhá „větrací“, všechny děti jdou ven na čerstvý vzduch, proběhnout se, odpočinout si. 

            Už od 1. třídy mají žáci anglický jazyk, na 2. stupni začínáme s výukou německého jazyka. Ve škole vyučujeme na 1. stupni předmět taneční a pohybová výchova pro správné držení těla, souznění pohybu z hudbou. Na 2. stupni tento předmět přechází ve sportovní hry.

            Většinu předmětů vyučujeme podle učebnic od nakladatelství Fraus, anglický jazyk v 1. a 2. třídě podle učebnic Happy House od Oxford Univerzity Press. Od 1. do 3. třídy vyučujeme matematiku Hejného, ve 4. a 5. řídě postupně přecházíme na výuku „běžné“ matematiky. Na 1. stupni má obvykle jedna třídní učitelka žáky od 1. do 3., třídy a do 4. a 5. třídy mají děti jinou třídní paní učitelku. Na 2. stupni máme možnost volitelných předmětů - Polytechnická výchova a Základy gastronomie. 

            Školní družina má šest oddělení, jsou přijímáni žáci 1. – 3. (4.) tříd, dle kapacity družiny. 

            Dbáme na to, aby se děti , pedagogové i ostatní zaměstnanci ve škole cítili bezpečně a příjemně, uplatňujeme individuální přístup. Ve škole působí školní speciální pedagog, výchovná poradkyně, metodik prevence a školní psycholog. Od 2. třídy děti volí své zástupce do žákovského parlamentu, který se může spolupodílet na změnách a řešení problémů ve škole. 

            Na webových stránkách školy naleznete velký výběr odpoledních aktivit – kroužků pro děti. Na kroužky mohou děti odcházet po vyučování, z družiny odcházet samy na základě písemné informace od rodičů nebo je vyzvedává lektor kroužku. Při naší škole také působí odloučené pracoviště ZUŠ Popelka. 

            Jsme škola komunitní, spolupracujeme s místním Domem seniorů SeneCura, účastníme se svými výrobky a vystoupeními vánočních a velikonočních jarmarků. Úklidem okolí školy a obce podílíme se na akci  „Ukliďme Slivenec a Holyni“, spolupracujeme v rámci čtenářské gramotnosti s místní sliveneckou knihovnou, naši nadaní žáčci vystupují při vítání nových sliveneckých občánků, ve spolupráci s Unií rodičů pořádáme každoroční zahradní slavnost a další zajímavé akce. 

            V případě zájmu o další informace prosím kontaktujte vedení školy nebo zástupkyni pro předškolní vzdělávání v MŠ. 

            Mgr. P. Chlumská, ředitelka školy